ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

2221060722

Παπασκιαδά 4

Xαλκίδα 34133

Blog - Τελευταία Nέα

Είναι οι δίσκοι στερεάς κατάστασης χειρότεροι για το περιβάλλον από τους σκληρούς δίσκους;

Είναι οι δίσκοι στερεάς κατάστασης χειρότεροι για το περιβάλλον από τους σκληρούς δίσκους;

Οι μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD) έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μονάδες σκληρού δίσκου (HDD): Είναι ταχύτερες, καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και αποτελούν μια πιο πρακτική επιλογή σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών λειτουργίας. Πρόσφατα, η Microsoft φέρεται να πίεσε τους κατασκευαστές να αποφύγουν τη χρήση σκληρών δίσκων ως μέσο εκκίνησης, αναφέροντας τα πλεονεκτήματα (και τις πιθανές βελτιώσεις απόδοσης) του SSD.

Με αυτό, οι SSD δεν είναι τέλειοι — όπως κάθε μέσο αποθήκευσης, είναι επιρρεπείς σε απώλεια δεδομένων.

Μπορεί επίσης να έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον από τα παραδοσιακά μαγνητικά μέσα αποθήκευσης. Μια πρόσφατη μελέτη (PDF) από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας αμφισβητεί τη μακροχρόνια υπόθεση ότι οι SSD έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τους σκληρούς δίσκους.

Οι SSD καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά απαιτούν περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά την κατασκευή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μονάδες SSD έχουν τις υψηλότερες εκπομπές από οποιοδήποτε στοιχείο σε συστήματα οικιακών υπολογιστών και διακομιστών — διπλάσια από τους σκληρούς δίσκους.

Γιατί; Για αρχή, οι SSD έχουν διάρκεια ζωής που είναι περίπου ευθυγραμμισμένη με αυτή ενός τυπικού σκληρού δίσκου (5-8 χρόνια, κατά μέσο όρο). Έχουν επίσης γενικά χαμηλότερη χωρητικότητα, και ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες υπολογιστών λειτουργούν πολλαπλούς SSD.

Αλλά το υψηλό περιβαλλοντικό κόστος των SSD οφείλεται κυρίως στη διαδικασία κατασκευής. Τα μέσα στερεάς κατάστασης χρησιμοποιούν μνήμη flash NAND και DRAM, που απαιτούν τεχνικές κατασκευής πυριτίου τελευταίας τεχνολογίας. Αυτές οι τεχνικές απαιτούν πολλή ενέργεια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από άνθρακα και άλλα λιγότερο αειφόρα καύσιμα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι SSD μπορεί να γίνουν μια πιο βιώσιμη επιλογή.

Εάν κρατάτε τον SSD σας και ελπίζετε για καλά νέα, έχουμε μερικά: Η μελέτη σημειώνει ότι καθώς οι SSD κλιμακώνονται σε χωρητικότητα και επιτυγχάνουν υψηλότερη διάρκεια ζωής, το αποτύπωμα άνθρακα τους θα μειωθεί. Σε αντίθεση με τους σκληρούς δίσκους, οι SSD είναι αρκετά κατάλληλοι για ανακύκλωση, καθώς τα τσιπ NAND μπορούν να ανακατασκευαστούν από εξαρτήματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν χωρίς σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και το απόρρητο.

Επιπλέον, η μελέτη ήταν περιορισμένη στην προσέγγισή της. Οι συγγραφείς εστίασαν σε εφαρμογές μεγάλου φόρτου εργασίας και έκαναν υποθέσεις σχετικά με τις πηγές ενέργειας (όπως ο άνθρακας) που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών. Δεν διαθέτουμε πολλά δεδομένα για το αν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα — σε πολλές χώρες, οι κατασκευαστές δεν δημοσιοποιούν αυτές τις πληροφορίες.

κατά τη λειτουργία τους, ενδέχεται να Δεδομένου ότι οι SSD καταναλώνουν πολύ, πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τους σκληρούς δίσκους σε τυπικές εφαρμογές οικιακών υπολογιστών.

Μην πανικοβάλλεστε — η χρήση ενός SSD στον οικιακό σας υπολογιστή δεν θα καταστρέψει το περιβάλλον.

Οι οικολογικοί καταναλωτές δεν πρέπει να διαβάζουν πάρα πολύ τα αποτελέσματα μιας μόνο μελέτης. Καθώς η βιωσιμότητα γίνεται πιο κρίσιμη ανησυχία μεταξύ των κατασκευαστών μέσων αποθήκευσης — και δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού διεθνών νόμων που ενισχύουν τις βιώσιμες πρακτικές, αυτό είναι πιθανό να ισχύει — οι SSD είναι σε καλή θέση για να βελτιώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα.

Στο μεταξύ, μπορείτε να μειώσετε το προσωπικό σας αποτύπωμα με μια απλή πρακτική: Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας όταν δεν τον χρησιμοποιείτε.